Όσοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για επίλυση του ζητήματος της ρύθμισης του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι στις Επιτροπές Γαβρόγλου (Ν.4485/17, άρθρο 46), μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι τρεις αυτές Επιτροπές ουσιαστικά δεν λειτουργούν, ούτε λειτούργησαν συλλογικά,  όπως επιβάλουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης,  δεδομένου ότι τα όποια πορίσματα τους  θα  κρίνουν το επαγγελματικό μέλλον χιλιάδων μηχανικών ανώτατης εκπαίδευσης  και από τέτοιου είδους προτάσεις θα προκύψουν οφέλη ή οικονομικές ζημίες για  Επαγγελματίες!

Μάλιστα λέγεται ότι σε κοινή συνεδρίαση όλων των επιτροπών, τα μέλη του Τ.Ε.Ε που είναι και η πλειοψηφία, αμφισβήτησαν την δυνατότητα εκπόνησης Μελετών από τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι.

Αλήθεια ποιος μπορεί να αποδεχτεί κάτι τέτοιο;

Φανταζόμαστε, ότι τέτοια αθλιότητα δεν μπορούν να αποδεχτούν ούτε οι “πρόθυμοι” συνάδελφοι μας, της τότε ηγετικής ομάδας της Δ.Α.Κ.Ε – Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, οι οποίοι με τη γνωστή επιστολή του τότε επικεφαλή τους ζήτησαν από το Τ.Ε.Ε να τους “σώσει”. Επισημαίνουμε ότι αρκετοί εκ των οποίων ήταν και είναι υπάλληλοι του Τ.Ε.Ι Πειραιά και κατά καιρούς αποσπασμένοι σε κομματικά γραφεία, Υπάλληλοι Υπηρεσιών και ελάχιστοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, ενώ στη συνέχεια ορισμένοι εξ αυτών, συμμετείχαν σε κομματική σύναξη (από ανάρτηση σχετικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο), με τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε, κ. Γ. Στασινό για την ευόδωση του εγχειρήματος «Τμήματος αποφοίτων ΤΕΙ» προκειμένου να στεγάσουν τα «ορφανά της Δ.Α.Κ.Ε».

Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι υπάρχουν νοήμονες Πτυχιούχοι Μηχανικοί που πιστεύουν ότι μπορεί να ασκηθεί Ελεύθερο Επάγγελμα ή γενικώς επάγγελμα πτυχιούχου Μηχανικού σε Δημόσια Υπηρεσία  ή Εταιρεία, χωρίς το επαγγελματικό δικαίωμα της αυτοδύναμης μελέτης και επίβλεψης το οποίο θεωρείται διεθνώς αυτονόητο για Μηχανικούς ανώτατης εκπαίδευσης 4ετους φοίτησης.

Είναι γνωστό από παλιά άλλωστε, ότι το Τ.Ε.Ε αρνείται να αποδεχτεί αυτά που συνοδεύουν την ιδιότητα του Μηχανικού, δηλαδή δικαίωμα μελέτης και επίβλεψης, να προΐστανται σε Υπηρεσίες, να εξελίσσονται στην ιεραρχία κλπ, αλλά “δέχεται” μόνο ότι οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι μπορούν να έχουν δικαιώματα στην κατασκευή.

Για αυτό και ο Υπουργός Παιδείας, στην τελευταία συνάντηση με την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (4-4-2018), όταν ρωτήθηκε για την πορεία των εργασιών των Επιτροπών εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το αν θα καταλήξουν κάπου και φυσικά δεν ήταν σίγουρος εάν το Υπουργείο θα περιλάβει στα προσόντα, το δικαίωμα της μελέτης και της επίβλεψης για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι(!!).

Η πρόβλεψη μας ότι η σύνθεση των Επιτροπών δεν θα οδηγούσε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνεται. Οι “εκπρόσωποι” του Τ.Ε.Ε είτε δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις, είτε, ακόμα και όταν προσέρχονται, δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να συνεισφέρουν στις εργασίες των Επιτροπών.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ τόσο με την ψήφιση του νόμου 4485/17, όσο και με τη δημοσιοποίηση της Σύνθεσης των Επιτροπών του άρθρου 46, είχε εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο οι Επιτροπές αυτές θα παρήγαγαν κάποιο αποτέλεσμα.

Βέβαια ο Υπουργός γνώριζε ότι στις αντίστοιχες Επιτροπές για τα επαγγελματικά δικαιώματα για τα μέλη του Τ.Ε.Ε δεν συμμετείχε σχεδόν κανένα μη μέλος Τ.Ε.Ε. δηλ., εκεί ίσχυε το «Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει» ενώ οι Μηχανικοί ΤΕΙ στις  Επιτροπές προσόντων  χρειάζονται  εποπτεία και μάλιστα σε πλειοψηφικό πακέτο!

Επίσης, ο Υπουργός, σύμφωνα με δήλωση του, όρισε τα συγκεκριμένα μέλη καθώς πίστευε ότι θα έφθαναν σε κάποιο αποτέλεσμα διότι θα είχαν όσμωση με τις απόψεις του. Δηλ, θα συμφωνούσαν σε ότι θα πρότεινε και φυσικά δεν διάλεξε τυχαία τα μέλη αυτών των Επιτροπών.

Το ότι οι περισσότεροι εκ των 6 Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που διόρισε ο Υπουργός στις 3 από τις 4 Επιτροπές του άρθρου 46, ανήκουν κομματικά στον χώρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης (γεγονός αδιαμφισβήτητο, καθώς αρκετοί κοσμούσαν τα ψηφοδέλτια της Δ.Α.Κ.Ε- Μηχανικών Τ.Ε για χρόνια) στην οποία παράταξη «συμπωματικά» ανήκει και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε, μας αποκαλύπτει πλήρως  τον  σκοπό αυτής της σύμπραξης!

 Αποδεικνύει ότι σε ένα από τα ελάχιστα πράγματα, αν όχι στο μόνο, που υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Αξιωματικής αντιπολίτευσης  είναι στο πως θα παρακαμφθεί το καυτό πρόβλημα των εκκρεμών  επαγγελματικών  δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι. από τους νυν κυβερνώντες,  αλλά και από τους επόμενους!!

Το γεγονός ότι οι Επιτροπές αυτές (με συνθέσεις αρεστές στον Υπουργό) δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου εδώ και 9 μήνες, αποδεικνύεται περίτρανα ότι στην έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων το πρόβλημα ΔΕΝ ήταν και ΔΕΝ είναι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ!

Αν ήταν όντως έτσι τα πράγματα, τουλάχιστον αυτές οι τρείς Επιτροπές, που έχουν διοριστεί από τον Υπουργό, χωρίς την συμμετοχή της Ένωσης, θα είχαν φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Πως όμως να επιτευχτεί κάτι τέτοιο, όταν ανάμεσα στα μέλη των Επιτροπών αυτών είναι οι Πρόεδροι των Συλλόγων Διπλωματούχων Μηχανολόγων/Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος(!) ή εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ε σε Ευρωπαϊκούς οργανισμούς Μηχανικών, για τις ιδιότητες των οποίων, ο ίδιος ο Υπουργός, λέει ότι δεν γνώριζε, παρότι ο νόμος τον εξουσιοδοτεί να επιλέξει τα μέλη των επταμελών Επιτροπών «εν  λευκώ»!

Τονίζουμε ότι το Υπουργείο αδιαφορεί για την τύχη των Πτυχιούχων των υπολοίπων 14 ειδικοτήτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, για τις οποίες, επίσης, εκκρεμούν τα δικαιώματα τους.

Ο Υπουργός οφείλει να παραδεχτεί ότι ο αποκλεισμός της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ από παρόμοιες Επιτροπές δεν λύνει το πρόβλημα – ούτε η ΕΠΙΛΟΓΗ του να είναι πλειοψηφία τα μέλη του Τ.Ε.Ε σε αυτές  έδωσαν, εδώ και επτά μήνες, λύση σε ένα πρόβλημα, που διαρκεί 35 χρόνια.

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναζητήσει εναλλακτικές διαδικασίες.

Τέτοιες λύσεις, οι οποίες ΠΡΕΠΕΙ να κινούνται στη λογική της πρότασης σχεδίου νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, υπάρχουν, αρκεί να εκδηλωθεί - ευθαρσώς - πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης και, επιτέλους, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  να εγκαταλείψει τουςεγωισμούς και τις εμμονές της και να συνεργαστεί με τον ενιαίο φορέα εκπροσώπησης των Πτυχιούχων Μηχανικών, όπως το Σύνταγμα επιβάλει και ο νόμος αναγνωρίζει, διότι διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία και γνωρίζει τις τεχνικές και νομικές πτυχές της υπόθεσης των εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Δυστυχώς από ότι πληροφορούμαστε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην προσπάθεια της να καλύψει την αποτυχημένη επιλογή των Επιτροπών προσόντων του άρθρου 46 για τους μηχανικούς Τ.Ε.Ι, στοχοποιεί πρόσωπα της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και διαδίδει ψεύδη, φτάνοντας στο σημείο να χρησιμοποιεί την  ομόφωνη απόφαση της Κ.Δ.Ε, να στείλει έγγραφοσε όσα μέλη των Επιτροπών, είναι εγγεγραμμένα στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με το οποίο διατυπώνονται οι θέσεις  των συλλογικών οργάνων της Ένωσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα, «ως δικαιολογία» για την αποτυχία, των διορισμένων υπ΄αυτόν Επιτροπών. Το δε έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, εστάλη,  επτά  μήνες μετά την συγκρότηση τους και αφού ήταν παγκοίνως γνωστό ότι ουσιαστικά ούτε λειτουργούσαν, ούτε είχαν οδηγηθεί, μέχρι εκείνη στιγμή,  σε κάποιο αποτέλεσμα, και μπροστά στο αδιέξοδο, δηλώνει δεξιά κι αριστερά  ότι αυτό το έγγραφο αποτελεί αιτία μη προσέλευσης των διορισμένων από αυτόν στις Επιτροπές! Τον παροτρύνουμε να τους αλλάξει πάραυτα!

Ως φαίνεται, η  γνωστή τακτική του πρωτοδιδάξαντα κ. Σπίρτζη,  που διέδιδε ψεύδη σε βάρος του πρόεδρου της Κ.Δ.Ε σε συναντήσεις του, ακολουθείται και από τον Υπουργό Παιδείας και μάλιστα όταν τα άτομα, στα οποία αναφέρεται, δεν είναι παρόντα!

Απλά ο Υπουργός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι  το «διαίρει και βασίλευε» σε βάρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, επειδή δεν του «βγήκε» το θέμα των Επιτροπών του Άρθρου  46, Ν.4487/2017, δεν βοηθά στη λύση  του προβλήματος.

Επίσης πρέπει να αφήσει τους μικροεγωισμούς  επειδή δεν θέλει να παραδεχτεί ότι τον εξαπάτησε το ΤΕΕ στο «παζάρι» που έκανε, αφού πρώτα τους έδωσε, με νόμο, το Μάστερ και δεν πήρε τίποτε ως αντάλλαγμα για τους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι,  παρά μόνο υποσχέσεις για μάντρωμα τους σε ένα αμφιβόλου νομιμότητας « τμήμα Αποφοίτων Τ.Ε.Ι», χωρίς αντίκρισμα!

Αντί για δικαιώματα λοιπόν, ο κ. Υπουργός Παιδείας προσπαθεί, με την βοήθεια κάποιων προθύμων από το χώρο μας,  να στήσει  ένα παραμάγαζο στο Τ.Ε.Ε σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Στασινό,  με το βαρύγδουπο τίτλο  «Τμήμα Αποφοίτων Τ.Ε.Ι» για να απαλλαγεί από το πρόβλημα!

Ποιοί άραγε τον έπεισαν,  ότι έτσι δήθεν θα λυθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι και Ισότιμων σχολών;

Υπενθυμίζουμε ότι με την ανακοίνωση της σύνθεσης της Κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε εκφρασθεί ανησυχία του χώρου μας για τα προβλήματα που θα προέκυπταν εξαιτίας της σύνθεσης της, και κυρίως με την Υπουργοποίηση του πρώην Προέδρου του Τ.Ε.Ε. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά.Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει είτε ότι δεν είναι ικανή, είτε ότι  δεν θέλει να πάει κόντρα στα συμφέροντα των Συντεχνιών.

Η πολιτική που εφαρμόζει για τα θέματα του κλάδου μας, ειδικά με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Τ.Ε.Ε, είναι ολοφάνερο ότι στοχεύει στην επαγγελματική εξόντωση των Μηχανικών Τ.Ε.Ι προκειμένου να εξαφανίσει το «πρόβλημα των εκκρεμών δικαιωμάτων»  μιας και δεν θα υπάρχουν ΠΛΕΟΝ ελεύθεροι επαγγελματίες συνάδελφοι.

Είναι άραγε λογικό να περιμένει κανείς από αυτήν την Κυβέρνηση να δώσει μια δίκαιη λύση στο θέμα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, δηλαδή να έρθει σε αντιπαράθεση με το Τ.Ε.Ε, όταν μεγάλο ποσοστό των κυβερνητικών στελεχών είναι μέλη του Τ.Ε.Ε;

Αυτό βέβαια δεν αθωώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία συμπράττει με την κυβέρνηση για τα «γαλάζια μάτια» του Προέδρου του Τ.Ε.Ε, η οποία ατυχώς συνδράμει την Κυβέρνηση σε αυτήν την εξαπάτηση των Μηχανικών Τ.Ε.Ι,  παρότι γνωρίζει  το πρόβλημα σε όλη την έκταση του διστάζει να πάρει θέση εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, στο σημαντικό αυτό ζήτημα, που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες Πτυχιούχους Μηχανικούς και τις οικογένειες τους.