Σε προηγούμενη ανακοίνωση μας είχαμε αναφέρει τον λόγο, για τον οποίο οι παρατάξεις της ΡΑΣ και ΔΑΚΕ είχαν τότε επιλέξει να απέχουν από τις εκλογές της ΕΕΤΕΜ το 2017.

Ο λόγος ήταν διότι ήθελαν «να απελευθερωθούν από τα δεσμά της “σκληρής ΕΕΤΕΜ” ώστε να επιχειρήσουν να «λύσουν» το πρόβλημα των δικαιωμάτων, χωρίς να δεσμεύουν τα Υπουργεία και τη Κυβέρνηση πάνω σε αρχές και προϋποθέσεις, κάτι που απεδείχθη με τη συμμετοχή τους στις απαράδεκτες Επιτροπές Γαβρόγλου,

Πίστευαν ότι έτσι θα βοηθούσαν το ΤΕΕ να συμφωνήσει στην έκδοση των δικαιωμάτων, αλλά αντιθέτως παγίδευσαν τον Κλάδο στην αθλιότητα του πορίσματος της Επιτροπής Γαβρόγλου για τις δυο κρίσιμες ειδικότητες Πολιτικών Μηχανικών Δ.Ε και Ε.Υ, δηλ, συνέβαλαν με τις επιλογές τους , στο κατρακύλισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε βασιλικά διατάγματα της εποχής του 1972 – πριν την ίδρυση των ΤΕΙ!!

Στη συνέχεια τα μέλη της ΡΑΣ, ότανκατάλαβαν τι παιχνίδια παίζονταν στην πλάτη του Κλάδου μας,  αποχώρησαν από τις Επιτροπές, έστω την ύστατη στιγμή, αναγνωρίζοντας ότι ήταν «μέλη Επιτροπών Προδιαγεγραμμένων Αποφάσεων», τις οποίες κλήθηκαν να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους.

Τα μέλη της ΔΑΚΕ, όμως, δεν αποχώρησαν, διότι προφανώς είχαν και άλλους, κομματικούς, στόχους.

Φαίνεται ότι ποτέ δεν ήταν σκοπός τους η έκδοση ουσιαστικών επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Μηχανικούς ΤΕΙ, με βάση το γνωστικό αντικείμενο και το επίπεδο σπουδών τους.

Άλλωστε ανέκαθεν υποστήριζαν την άποψη «να έχουμε κάτι να δουλεύουμε»!

Τα σχέδια τους αυτά, σκόνταφταν στα Συλλογικά Όργανα της ΕΕΤΕΜ (Συνέδριο, Πανελλαδικό Συμβούλιο, Περιφερειακές Συσκέψεις κλπ), η οποία είναι η μόνη που επιμένει στη χωρίς εκπτώσεις άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους Μηχανικούς ΤΕΙ, σύμφωνα το γνωστικό αντικείμενο και το επίπεδο σπουδών τους,όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί στη σχετική της πρόταση.

 Η γραφειοκρατική ηγετική ομάδα της ΔΑΚΕ και στο παρελθόν ακολουθούσε παρελκυστική τακτική με τις κομματικές της παρεμβάσεις σε υπουργούς ή βουλευτές κρυφά από τα θεσμικά όργανα της ΕΕΤΕΜ.

Σήμερα, ο κυριότερος σκοπός των κομματικών στελεχών της ΔΑΚΕ, εξακολουθεί να είναι η (ψευτο)λύση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων από την παρούσα κυβέρνηση, έτσι ώστε η επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ να έχει ένα λιγότερο πρόβλημα να επιλύσει και να χρεώσουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την κατάσταση που θα παραλάβουν στον χώρο των Πτυχιούχων Μηχανικών!!

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που εξέφραζαν τότε την άποψη αυτή δεν ασκούσε το ελεύθερο επάγγελμα.

Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλά στελέχη της ΔΑΚΕ (στην πλειοψηφία τους Ελεύθεροι Επαγγελματίες) διαφώνησαν με την άποψη αυτή και επέλεξαν να αντιδράσουν προχωρώντας στη δημιουργία νέας παράταξης, η οποία πήρε μέρος στις εκλογικές διαδικασίες της ΕΕΤΕΜ το 2017, και κατέλαβε 2 έδρες, από τις 3 που κατείχε η ΔΑΚΕστην ΚΔΕ, στην οποία συμμετέχει μέχρι σήμερα.

Η ηγετική ομάδα της ΔΑΚΕ στην προσπάθεια της να παραγκωνιστεί ο ρόλος της ΕΕΤΕΜ, προκειμένου να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις σε όσα σχεδιάζονταν και υλοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποφάσισε τότε να προτείνει στο Τ.Ε.Ε τη δημιουργία ξεχωριστού / διακριτού Μητρώου, για τους Μηχανικούς ΤΕΙ (καλοκαίρι 2017).

Οφείλουμε να σταθούμε στο συγκεκριμένο, διότι αποδεικνύεται περίτρανα, ότι τόσα χρόνια που η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προσπαθούσε να δώσει λύση στο εν λόγω ζήτημα, υπονομεύονταν εκ των έσω από την ΔΑΚΕ, η οποία, από ότι αποδείχθηκε στην πράξη, είχε άλλους σκοπούς.

Και μάλιστα οι κατά καιρούς ηγεσίες της ΔΑΚΕ είχαν το θράσος να κατηγορούν τα Συλλογικά Όργανα της ΕΕΤΕΜ, αλλά και την παράταξη μας, ότι δεν έδινε λύση στα θέματα που απασχολούν τους Μηχανικούς ΤΕΙ, παραγνωρίζοντας ότι λύση σε αυτά τα θέματα την δίνουν οι Κυβερνήσεις και η Βουλή με νόμο.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται, από την «πανηγυρική»ανακοίνωση (2019) του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και συναδέλφου Πτυχιούχου Μηχανικού, κ Αυγενάκη, από την οποία, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι διεκδίκηση χρόνων δεν ήταν η επαγγελματική κατοχύρωση των Μηχανικών ΤΕΙ, αλλά η ένταξη τους σε ένα παραμητρώο του ΤΕΕ!

Τι επιδιώκουν σήμερα οι κομματικοί της Πειραιώς

Επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, υπενθυμίζουμε στον κ. Αυγενάκη, αλλά και στα στελέχη της πάλαι ποτέ ΔΑΚΕ, το τι έγινε τον Ιούλιο του 2014.

Σε σχέδιο Νόμου για τις τουριστικές επιχειρήσεις με παρέμβαση της ΕΕΤΕΜ αλλά και του κ. Αυγενάκη, ως εισηγητή της ΝΔ, είχε επιτευχθεί η “ισότιμη αντιμετώπιση αναφορικά με επαγγελματικές δραστηριότητες που ήδη ασκούνται και από Πτυχιούχους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι. και Διπλωματούχους Μηχανικούς”.

Η παρέμβαση του αυτή στάθηκε αφορμή για να δεχθεί επίθεση από τον τότε Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ μέσω ανακοίνωσης, στην οποία τονίζονταν ότι: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», θέση η οποία εκφράζεται μέχρι και σήμερα (δείτε τις δηλώσεις της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και το πόρισμα της “επιστημονικής” επιτροπής Γαβρόγλου, στην οποία συμμετείχε κατά πλειοψηφία το ΤΕΕ).

(Το Δελτίο Τύπου του κ. Αυγενάκη, και την ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ μπορείτε να τα δείτε εδώ. Επισημαίνουμε ότι η ΕΕΤΕΜ τότε στάθηκε στο πλευρό του κ. Αυγενάκη με σχετική ανακοίνωση της.)

Τι άλλαξε στα πέντε 5 χρόνια που μεσολάβησαν, τότε που ο κ. Αυγενάκης μάχονταν για την «ισότιμη αντιμετώπιση Διπλωματούχων και Πτυχιούχων ΤΕΙ Μηχανικών», και τώρα είναι οπαδός της “τεχνικής διαβάθμισης», αποδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο τη θέση του ΤΕΕ ότι οι Μηχανικοί ΤΕΙ, είναι Μηχανικοί “δεύτερης” κατηγορίας;

Μετά το κατάπτυστο πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου (στην οποία συμμετείχαν Μηχανικοί ΤΕΙ που ανήκουν στην παράταξη της ΝΔ), για ποιο λόγο ζητά από τη σημερινή κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Μηχανικούς Τ.Ε» και δεν αφήνει να λύσει το θέμα η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας είναι σημαίνον στέλεχος;

Εκτός και αν επιμένει να αβαντάρει τώρα τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, ο οποίος συνεργάζεται χέρι - χέρι με τους αρμόδιους Υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ώστε να έχει η κυβέρνηση της ΝΔ ένα αγκάθι λιγότερο που να την ενοχλεί!!

Καλούμε τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕΙ να μην παρασύρονται από όσους υπόσχονται λύση μέσω του παραμητρώου του ΤΕΕ, όταν και οι πρωτεργάτες - στελέχη της ΔΑΚΕ, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, παραδέχονται ότι μέσω αυτής της διαδικασίας “δεν περιμένουν και πολλά”.

Μην τους επιτρέψετε να υπονομεύσουν το επαγγελματικό μας μέλλον.