Κατατέθηκε σήμερα, δύο μόλις μέρες μετά τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποίησε η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, πρόταση νόμου για τη «Ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων Πτυχιούχων Μηχανικών και άλλες διατάξεις», η οποία απηχεί σε σημαντικό βαθμό και τις θέσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με την προσθήκη, ότι συγκεκριμένες διατάξεις της πρότασης νόμου των 6 Βουλευτών περιλαμβάνουν και τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Πανεπιστημιακού Τομέα 4ετούς φοίτησης (μέχρι στιγμής του ΠΑΔΑ).

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει σε έξι (6) Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), τους κκ Βασίλειο Κεγκέρογλου (Γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτή Ηρακλείου), Γεώργιο Δημήτριο Καρρά (Βουλευτή Β' Αθηνών), Μιχαήλ Τζελέπη (Βουλευτή Σερρών), Θεόδωρο Παπαθεοδώρου (Βουλευτή Αχαΐας), Γεώργιο Αρβανιτίδη (Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης) και Δημήτριο Κωνσταντόπουλο (Βουλευτή  Αιτωλίας και Ακαρνανίας).

Βάσει της παρ. 1 του άρθρου 75 του Συντάγματος, η Βουλή υποχρεούται να διαβιβάσει κάθε πρόταση νόμου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Μετά την έκθεση του Γ.Λ.Κ ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει είτε να κάνει δεκτή την πρόταση νόμου, είτε όχι. Αν γίνει δεκτή, η Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής πρέπει να αποφασίσει την ημερομηνία που θα εισαχθεί προς συζήτηση, όπου θα κληθούν ΟΛΟΙ οι Βουλευτές και φυσικά και τα κόμματα  να πάρουν θέση, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες και τις οικογένειες τους.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, σε επίπεδο πολιτικής παρέμβασης, είναι σημαντική, διότι η πρόταση νόμου διευκολύνει όλους τους Βουλευτές και τα Κόμματα τους, καθώς και την Κυβέρνηση να επιδιώξουν, επιτέλους, την επίλυση ενός καίριου και χρόνιου ζητήματος, δηλαδή της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι (και ισοτίμων σχολών), για την απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος τους με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο.

Στην περίπτωση αυτή, ελπίζουμε όλοι οι Βουλευτές, και ιδιαίτερα αυτοί της συμπολίτευσης, να υπερβούν κομματικές πειθαρχίες και συντεχνιακές πιέσεις, και να ψηφίσουν κατά συνείδηση, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει ότι θα πράξουν ακόμα και Υπουργοί της Κυβέρνησης ακόμα και για ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Καλούμε τους Βουλευτές ΟΛΩΝ των Κομμάτων να στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ή να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, έστω και τώρα, ενάμιση χρόνο μετά την κοινοποίηση της πρότασης σχεδίου νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στα κόμματα και σε όλους τους Βουλευτές.

Η ευθύνη, πλέον, ανήκει στον Υπουργό Παιδείας και στην Κυβέρνηση που οφείλουν να φέρουν προς συζήτηση στη Βουλή την εν λόγω πρόταση νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δώσει “δίκαιη” λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, και ότι είναι δέσμια συντεχνιακών αντιλήψεων στέκονται διαχρονικά εμπόδιο στην επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος.

Το αίτημα μας είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη

Δείτε την πρόταση νόμου και την αιτιολογική έκθεση